Πάμε μια βόλτα;

Κάντε στην άκρη ό,τι έχετε ακούσει έως τώρα για τα Τρίκαλα. Για τον μάγκα Σακαφλιά και τα «τρία καλά» τους, το καλό φαγητό, τις ωραίες γυναίκες, το Ληθαίο... Μην εμπιστεύεσαι τις φήμες. Η ζωντανή, πολύβουη πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων, έχει (αποδεδειγμένα) παραπάνω από τρία καλά.

Ναι!ναιι!!!

Τα Τρίκαλα έχουν όλα τα καλά!!! 

 Ξεκινάμε ;

 Ξεναγός μας ,ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βαρουσιού κ.Κλειδωνόπουλος.

 Ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε πολλούς τομείς, με μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής & φωτογραφίας, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδρομές ενώ κύριος σκοπός του είναι η διάσωση, διαβίωση και διατήρηση της συνοικίας.

Διακρίνουμε πολύ μεράκι, θέληση και αγάπη! Τ αυτιά μας λοιπόν τεντωμένα!

 Στα ριζά του Φρουρίου συνεχίζει να ζει το Βαρούσι, η παραδοσιακή συνοικία των Τρικάλων που συνδέει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Ποιες ιστορίες ξυπνούν σε τούτα τα χιλιοπερπατημένα στενά; Μία σίγουρα. Στο Βαρούσι, την κάποτε γειτονιά των ευκατάστατων Τρικαλινών μεγάλωσε ο μεγάλος μουσουργός Βασίλης Τσιτσάνης. Εδώ εμπνεύστηκε και σε κάποιο από αυτά τα «δύο στενά» περπάτησε και κατά μία εκδοχή μαχαιρώθηκε ο μάγκας του Μεσοπολέμου Σακαφλιάς.
Βαδίζαμε αργά, αναγνωριστικά, ανατολικά του Φρουρίου, κάτω από τις παρυφές του λόφου του Προφήτη Ηλία. Παραδοθήκαμε στο παρελθόν, μην μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά, περιπλανώμενοι σε έναν διατηρητέο οικισμό, όπου την παράσταση κλέβουν οι παλιές βαρουσιώτικες οικίες και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά.
Βαρούσι σημαίνει συνοικία «εκτός κάστρου».
Η παραδοσιακή γειτονιά με τα δίπατα σπίτια, τα σαχνισιά και τις ξύλινες πόρτες χρονολογείται μεταξύ 17ου-19ου αι. Ασυναίσθητα, βρήκαμε τον εαυτό μας να παρατηρεί τα «οικόσημα». Παράθυρα ζωγραφισμένα σε έντονα χρώματα, τους πλίνθους, τους σοβάδες και τις καλαμιές που κρύβουν μέσα τους ολάνθιστους κήπους. Εδώ κάποτε ζούσαν οι εύποροι! Σε τούτο το κομμάτι της πόλης συγκεντρώνονται και οι περισσότερες παλιές εκκλησίες.

Το Βαρούσι, έτσι κι αλλιώς είναι μια περιοχή ? κόσμημα για τα Τρίκαλα. Πρέπει όμως να προσεχθεί ακόμη περισσότερο από τις αρμόδιες αρχές, ούτως ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι ομορφιές του και όλοι οι Τρικαλινοί να καμαρώνουμε για αυτή την πολύ ωραία γωνιά της πόλης.

Καμαρώσαμε πολύ γι αυτό το στολίδι ?είδαμε όμως και πολλά στραβά! Δε κλείνουμε τα μάτια? Μπορούμε να τα διορθώσουμε! Πώς;;;

Μα μόνο με σεβασμό κι αγάπη!

Υποκλινόμαστε στην αγάπη  σας για την πόλη μας κύριε Κλειδωνόπουλε!!!

 Οι μαθητές της Ε ΄Τάξης Ε1 και Ε2

Οι δασκάλες : Ηλιάνα Χρηστάνα και Στέλλα Βακουφτσή